Nro 2-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Rauman kesäteatteri, Fåfänga, Junnu Vainio, musikaali, Mikko Kivinen

Kesäteatterit


Sellaista elämä on -työryhmä yhteiskuvassa. Kuva: Henna Junnila

Musiikkinäytelmä Juha Vainion elämästä Raumalla

Rauman Kaupunginteatterin Fåfängassa sijaitsevassa kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Sellaista elämä on -musiikkinäytelmä, joka kertoo Juha “Junnu” Vainion (1938–1990) elämästä.


  Juha Vainiosta ei ole aiemmin tehty elokuvaa tai näytelmää, vaikka hän oli yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä suomalaisista sanoittajista. Hänen tuotantonsa käsittää lähes 2500 sanoitusta tai sävellystä sekä 245 itse levytettyä laulua. 

  Reilut kymmenen vuotta sitten Vainiosta oli jo tekeillä elokuva, mutta tuolloin tuotantoyhtiön vetäytyminen keskeytti produktion. Tänä kesänä Mikko Kivinen pääsee vihdoin hyödyntämään elokuvaa varten tekemäänsä taustatyötä, kun hän käsikirjoittaa näytelmän yhdessä Rauman Kaupunginteatterin taiteellisen johtajan Otto Kanervan kanssa. 


Musikaalin käsikirjoittajat, eli taiteellinen johtaja Otto Kanerva ja ohjaaja Mikko Kivinen. Kuva: Rauman Kaupunginteatteri
  Kivinen on ollut näyttelijänä Rauman kesäteatterissa neljä kertaa, mutta tänä kesänä hän siirtyy ohjaajan pallille.  

  – Paikka on tuttu ja tiedän, että täällä fasiliteetit ovat kunnossa, sanoo Kivinen tyytyväisenä.

Elämä on draamaa – kesäteatteri komediaa

  Kivisen mukaan nimikkokappale Sellaista elämä on kuvastaa hyvin Junnun elämänkäsitystä, kuten Junnun viimeiset sanatkin: ”Ei saa hermostua”. Lämminhenkisessä näytelmässäkin myös vakavat asiat käsitellään komedian kautta. 

  Näytelmä kertoo Junnu Vainion elämän nousuista ja laskuista. Juhan ollessa kymmenvuotias hänen synnynnäinen sydänvikansa leikattiin. Hän kouluttautui opettajaksi, mutta tie vei sanoittajaksi. Vauhdikas elämä ja runsas alkoholinkäyttö johtavat kuitenkin pohjalle. Raitistumisen myötä luomisvoima nousi taas uudelle tasolle, ja elämänonnea toivat uusi vaimo ja pieni tytär. 

  – Kun kaikki oli hyvin ja velatkin maksettu, Junnu kuoli äkisti sydänkohtaukseen vain 52-vuotiaana, Kivinen toteaa. 

  Musiikkinäytelmässä Junnun musiikki sanoituksineen on tärkeä osa toteutusta, ja siksi on hienoa, että esityksessä on mukana nelihenkinen live-orkesteri Tuomas ”Tumppu” Kesälän johdolla. Näyttelijävalinnoissakin on painotettu laulutaitoa. Juha Vainion roolissa nähdään musikaaliartisti Heikki Mäkäräinen, joka on tullut tutuksi televisiosta Elisan Hintasaarnaajana. Lavalla nähdään myös näyttelevä laulaja Annika Eklund sekä laulavat näyttelijät Ilkka Merivaara, Elina Lähde ja Petja Lähde.


Kesäteatterin katsomo on katettu, joten sadekaan ei haittaa tunnelmaa. Kuva: Rauman Kaupunginteatteri
  Sellaista elämä on -musiikkinäytelmä saa ensi-iltansa Rauman kesäteatterissa 15. kesäkuuta. Tänä kesänä esityskautta on yleisön toiveiden mukaisesti pidennetty; juhannusviikon esitystauon jälkeen esityksiä jatketaan aina elokuun 11. päivään saakka.

http://www.raumanteatteri.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »