Nro 3-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: Tampere, Museo Milavida, Suomen historia, monarkia, kuningas, näyttely

Ihana Suomen suvi


Museo Milavida toimii Näsilinnassa, joka on uusbarokkinen palatsi Tamperen Näsikalliolla. Vuonna 1898 valmistuneen palatsin alkuperäinen nimi oli Milavida. Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto

Kahden kuukauden kuningashaaveet

Vuonna 1918 Suomesta puuhattiin monarkiaa. Museo Milavida Tampereella paljastaa hankkeen taustat ainutlaatuisessa näyttelyssään.


  Sata vuotta sitten Venäjän alta itsenäistynyt Suomi pyristeli ensimmäisen vuotensa hyvin epävakaassa maailmantilanteessa, mikä käynnisti hankkeen Suomen kuningaskunnan perustamiseksi. Suomessa uskottiin, että kuninkaan johdolla pystyttäisiin vakauttamaan sisällissodan jakama kansa ja suojautumaan ulkoisilta uhkilta.

  Hessenin prinssi Friedrich Karl valittiin Suomen kuninkaaksi kuninkaanvaalissa lokakuussa 1918. Saksalaista ei kuitenkaan koskaan kruunattu, sillä Saksan sotaonni kääntyi ja vastavalittu hallitsija kieltäytyi ottamasta kruunua vastaan. 

  Hanke siis kariutui ennen kuin se pääsi kunnolla edes alkamaan. Kahden kuukauden ajan monarkiaa valmisteltiin kuitenkin ahkerasti: kuninkaalle hankittiin antiikkihuonekaluja ja irtaimistoa Keski-Euroopasta, ja Suomessa valmistettiin mm. ryijyjä kuninkaanlinnaa koristamaan. Nyt näitä esineitä on saatu Tampereelle Museo Milavidaan, jossa näyttely Suomen kuningas jatkuu lokakuun lopulle asti.


Suomen kuningas -näyttelyn yleisöopastuksia järjestetään kesä-elokuussa tiistaisin klo 14 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan. Ryhmille opastus järjestetään tilauksesta. Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto

Kruunu, jota ei koskaan ollut

  Milavidassa on näytteillä parisenkymmentä kuninkaallista esinettä. Näyttelyn kokoaminen ja esineiden löytäminen on ollut hankalaa, kertoo Museo Milavidasta vastaava tutkija Mari Lind.

  – Kuninkaan tavaroiden hankkimisesta vastasi Stockmann. Kun monarkiahanke kariutui, Suomen valtio ei lunastanutkaan esineitä, vaan ne jäivät Stockmannille käsiin. Vuonna 1920 Stockmann perusti antiikkiosaston, ja kuninkaalle tarkoitetut tavarat myytiin mikä mihinkin. Nyt näyttelyssä olevat esineet on siis kerätty pääasiassa yksityiskodeista, Lind valottaa.


Suomen kuninkaan kruunu. Alkuperäistä kruunua ei valmistettu. Tuomas Hyrskyn valmistama kruunu on tehty Eric O.W. Ehrströmin suunnitelman mukaan. Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto
  Yksi näyttelyn helmistä on kultaseppä Tuomas Hyrskyn valmistama kuninkaan kruunun jäljitelmä. Oikeasti sitä ei koskaan ehditty valmistaa, mutta Eric O.W. Ehrströmin piirustukset säilyivät, ja niiden mukaan Hyrsky on jäljitelmän toteuttanut. 

  Helmikuussa avautunut Suomen kuningas on ensimmäisten kuukausiensa aikana saanut hyvän vastaanoton. Milavidassa halutaan nostaa esiin hanketta, joka Lindin mukaan tunnetaan Suomessa yllättävän huonosti.

  – Moni kävijä kertoo, ettei ole tiennyt monarkiahankkeesta ja ihmetellyt, miksi siitä puhutaan niin vähän. Haluamme nostaa esiin, että hankkeessa ei ollut kysymys pelleilystä tai haihattelusta, vaan reaalipolitiikasta. Monarkiaa puuhattiin Suomeen ihan vakavissaan ja me haluamme kertoa, miten, Lind sanoo.

http://museomilavida.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »