Nro 4-2018
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Päätoimittajalta, pääkirjoitus, Ahti Oksman
Pitkä ja kuuma kesä alkaa olla ohi, mutta vielä näin syyskuun puolivälissä ilmat ovat olleet ennätyksellisen lämpimiä. Kotimaisille matkailuyrittäjille pitkä ja lämmin kesä on ollut luultavimmin kaksijakoinen. Ravintoloiden terasseilla ja rannoilla on varmasti riittänyt väkeä, mutta reipasta liikkumista vaativat tai sisätiloissa sijaitsevat kohteet eivät välttämättä ole houkutelleet väkeä normaaliin tapaan.


  Kesien erilaisten säätyyppien vaikutukset asiakasvirtoihin tulivat meille tutuksi pyörittäessämme Uudessakaupungissa neljäntoista vuoden ajan fiktiiviseen tarinaan perustuvaa Bonk-museota. Aurinkoisina ja lämpiminä kesinä asiakkaita oli huomattavasti vähemmän kuin viileinä ja sateisina kesinä. Eikä sille tosiasialle mahtanut mitään. Vieressä toimivalle rantaravintolalle tilanne oli aivan päinvastainen.

  Samanlaista vastakkainasettelua on pitkään yritetty tehdä painetun ja digilehden välille. Jotkut ovat jopa ennustaneet printtilehden häviävän kokonaan teknologian jatkuvan kehittymisen myötä. Mekin saamme usein kuulla matkailuyrittäjiltä kommentteja, että ”printtiä ei tarvita, kun meillä on netti”. 

  Tätä kirjoittaessani oli kuluneella viikolla MTV3:n uutissivustolla maininta lukijatutkimuksesta, jossa ilmeni printtilehden olevan edelleen nettilehteä suositumpi. Tuosta tuoreesta kansallisesta mediatutkimuksesta käy ilmi, että 92 % kansalaisista lukee viikoittain sanoma -tai aikakausilehtiä. Vastaajista 75 prosenttia lukee viikoittain painettua lehteä ja digitaalista 65 prosenttia. Perinteinen painettu lehti ei siis ole häviämässä, vaikka digilehti onkin tullut siihen rinnalle.

  Digilehteä lukiessa katse on kiinnitettynä laitteeseen, josta tulvii informaatiota silmien kautta aivoihin aivan toiseen tahtiin kuin painetusta lehdestä. Printtilehteä voi lukea kaikessa rauhassa, vaikkapa mukavasti sohvalla tai nojatuolissa istuen. Tai lehden voi laittaa kahvikupin viereen pöydälle ja selata sitä lepohetkestä nautiskellen. 

  Kummallakin on varmasti aikansa ja paikkansa niin nyt kuin jatkossakin. 
Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »