Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Savitaipale, Kuolimo, Kärnäkosken linnoitus, Savitaipaleen Helmi, Olkkolan Kartano

Etelä-Karjala


Kuolimo on karun kaunis järvi, joka on myös Natura 2000 -kohde. Kuva: Valokuvaamo Rikkilä

Savitaipaleen helmet kutsuvat luontoihmisen Etelä-Karjalaan 

Lappeenrannan kupeessa Etelä-Karjalassa sijaitseva pieni mutta vireä Savitaipale houkuttelee matkailijoita monipuolisilla luonto- ja liikuntamahdollisuuksillaan. Joka kesä lähes 10 000 mökkiläistä saapuu nauttimaan Savitaipaleen lukuisista järvistä, retkeilyreiteistä ja kulttuuritarjonnasta samalla miltei kolminkertaistaen kunnan asukasluvun. 


  Jos haluaa todistaa ulkomailta saapuvalle matkailijalle, että Suomi todella on tuhansien järvien maa, kannattaa suunnata Savitaipaleelle. Rantaviivaa kunnasta nimittäin löytyy melkein 1 000 kilometriä. Lukuisten järvien joukosta nousee yksi maininnan arvoinen helmi: Kuolimo. Karun kaunis järvi on Natura 2000 -kohde ja erityissuojeltu vesistö, jonne kelpaa pulahtaa kuumana kesäpäivänä. Talvella Suomen puhtaimman järven jäälle voi suunnata avantoon tai retkiluistelemaan. 


Savitaipaleella on muun muassa monipuolinen liikuntapuisto. Kuva: Savitaipaleen kunta
   Savitaipaleen luonto järvimaisemineen ja vaihtelevine suppamaastoineen itsessään luo loistavat puitteet liikkumiseen, mutta siihen on haluttu myös panostaa. 

  – Kunnasta löytyy muun muassa monipuolinen liikuntapuisto, maastopyöräilyreittejä sekä laaja hiihto- ja luontoreitistö, kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen kertoo. 


Kärnäkosken mylly. Kuva: Savitaipaleen kunta
  Kainulainen kehottaa paikkakunnalla vierailevaa poikkeamaan myös yli 200 vuotta vanhassa Kärnäkosken linnoituksessa. ”Savitaipaleen Suomenlinna” on ennen kaikkea kulttuurisesti merkittävä kohde, mutta lisäksi se tarjoaa vaikkapa mielenkiintoisen eväsretkikohteen upeine maisemineen. 

Helmi on Savitaipaleen portti

  Viime vuosina yrittäjäystävälliseksi kunnaksi profiloitunut Savitaipale tarjoaa lukuisia palveluja matkailijoille. Paikkakunnalle saapuvan vierailijan ottavat vastaan Savitaipaleen porttina toimiva liikenneasema Savitaipaleen Helmi ja sen tuore yrittäjä Tommi Naakka


Savitaipaleen Helmen yrittäjä Tommi Naakka. Kuva: Savitaipaleen Helmi
  – Helmi on paikka, mihin on kiva pysähtyä. Pystymme ottamaan vastaan myös isoja ryhmiä, ja kun ryhmä ilmoittaa saapumisestaan etukäteen, niin voimme palvella heitä vielä paremmin, Naakka vakuuttaa. 

  Yksityiseltä liikenneasemalta apua löytyy niin kuskin kuin kulkupelinkin tarpeisiin. Kurnivan vatsan voi hiljentää nauttimalla ravintolassa vaikkapa Kyyttöburgerin ja sen jälkeen suunnata myymälän puolelle tutustumaan paikallisten tuottajien tarjontaan. Autojen tankkauspisteen lisäksi Helmen myymälästä löytyy varaosia ja liiketiloissa on autopesu. Matkailuautoillekin on oma palvelupisteensä. 

  Liikenneasemalla matkailijaa palvelee myös kunnan matkailuinfo, jossa voi muun muassa opastetaulun tai kosketusnäytön avulla tutustua kunnan palvelutarjontaan. Naakka kaavailee, että ensi kesänä turisteilla olisi mahdollisuus napata alleen polkupyörä kesäisille tutkimusretkilleen. 

Kartanon rouvien pöydässä

  Yksi Savitaipaleen helmiin lukeutuva kohde on Kuolimojärven rannalla sijaitseva Olkkolan Kartano. Tilan yli kolmesataavuotiseen historiaan mahtuu monia tarinoita. Paikan yrittäjänä on toiminut keväästä asti Kirsi Keskitalo, jolla on pitkä kokemus yrittäjänä myös Imatralla Neitsytniemen Kartanossa. 


Olkkolan Kartano. 
  – Olkkolan Kartano ympäristöineen on kuin puhdas helmi, ja tästäkin syystä yhtiöni nimi on Helmi Hovit ja Kartanot. Paikka tarjoaa mahdollisuudet vaikka mihin, kertoo Keskitalo.


Olkkolan Kartanolla on viehättäviä majoitushuoneita. Kuva: Olkkolan Kartano
  Olkkolan Kartanosta löytyvät majoitus- ja ravintolatilojen lisäksi hyvät kokous- ja saunatilat, joissa voi järjestää monenlaisia tilaisuuksia. Koko kartanon alueella toimii huippunopea laajakaistayhteys. Paikka tarjoaa upeat puitteet myös erilaiseen luontomatkailuun.


Kartanon ravintolatiloihin mahtuu suurempikin ryhmä. Kuva: Olkkolan Kartano
  – Suunnitelmissa on kursseja, jotka keskittyisivät esimerkiksi villiyrtteihin tai seikkailureitteihin, Keskitalo paljastaa. 


Olkkolan Kartanolta on upea näkymä Kuolimo-järvelle. Kuva: Kirsi Keskitalo
  Ideoita kartanon uudella yrittäjällä riittää. Parhaillaan hän esimerkiksi kokoaa harrastenäyttelijöitä kartanoteatteria varten. Tapahtumakalenterissa on jo muun muassa hiljaisuuden retriitti, mindfulnessia, kivikautinen tapahtuma sekä erilaisia kansainvälisiä iltoja, joissa sukelletaan makujen maailmaan. 
Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »