Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Talvi ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Kitee, Karelianpolut, maastopyöräily, patikointi, polkujuoksu, hiihto, moottorikeilkkailu, hiihto, talvikalastus, hiihtoratsastus

Pohjois-Karjala


Karelianpoluilla voi pyöräillä myös talvella. Kuva: Jarno Artika / Kiteen kaupunki

Karelianpolut tuo uusia luontoelämyksiä Kiteelle

Monipuolisesta luonnostaan tunnettu Kitee saa uusia retkeilyreittejä, jotka soveltuvat patikointiin ja maastopyöräilyyn myös talvella.


  Leader-hankkeena toteutettava maastopyöräily-, patikointi- ja polkujuoksureittien kokonaisuus kantaa nimeä Karelianpolut. Inspiraatiota reitistöön on saatu muun muassa Kontiolahden Jaamankankaalla sijaitsevasta Kontionpolut-reitistöstä.

Talviurheilua lumitilanteesta huolimatta

  Hutsin ja Peltolan alueille valmistuu seitsemän ja kahdeksan kilometrin kaksisuuntaiset opastetut reitit, jotka yhdistyvät lähialueiden luontopolkuihin. Talvikäyttöön kunnostettava Talvi Trail on reilu viiden kilometrin mittainen osa Peltola Trailia.

  – Talviulkoilun harrastajille on jo olemassa loistavat hiihto- ja moottorikelkkailureittien verkostot. Latupohjilla tai kelkkaurilla ei kuitenkaan sovi kävellä, pohjustaa Kiteen kaupungin johdon sihteeri Satu Juntunen.


Lenkkeilyä Hutsin luontopolulla. Kuva: Kiteen kaupunki
  – Patikointia, polkujuoksua ja maastopyöräilyä voi harrastaa nyt ympäri vuoden. Ne ovat erinomaisia talviulkoilumuotoja, joiden harrastamista ei edes huono lumitilanne estä.

Reittejä joka tason liikkujalle

  Karelianpolut-reitistölle pääsee helposti kaupungin keskustasta. Mikä parasta, opastettu reittipohja palvelee myös muita luonnossa liikkujia – niin sienestäjiä, marjastajia kuin koiranulkoiluttajiakin.

  – Helposta keskivaativaan vaihteleva Peltola Trail on omiaan vasta-alkajille. Vaativampaan menoon haasteita tarjoaa Hutsi Trail, jonka varrella on yli 200 metriä nousua ja laskua, Juntunen täydentää.


Luontopoluilla viihtyy koko perhe. Kuva: Kiteen kaupunki
  Karelianpolut-reitistö tuo uusia maastoreittejä Kiteen lisäksi myös naapurikuntiin, Tohmajärvelle ja Rääkkylään. Hankkeen tarkoituksena on luoda lisäksi eri kuntien taajamia yhdistävä retkipyöräilyreitti.

Monta tapaa liikkua luonnossa

  Perinteisempien talvilajien harrastajille Kitee tarjoaa erinomaisten olosuhteiden lisäksi välineet. Asiantuntijuudestakaan ei ole pulaa, sillä Kiteellä toimivaa suksitehdasta luotsaa hiihdon entinen maailmanmestari ja kuusinkertainen olympiamitalisti Harri Kirvesniemi. Hoidettuja hiihtolatuja löytyy ympäri kuntaa. Kirkkaiden vesien Kitee on myös talvikalastajan paratiisi, ja pilkkiretkelle pääsee asiantuntevan oppaan seurassa tarpeen niin vaatiessa.


Kirkkaiden vesien Kitee on myös talvikalastajan paratiisi, ja pilkkiretkelle pääsee asiantuntevan oppaan seurassa tarpeen niin vaatiessa. Kuva: Kiteen kaupunki
  Erilaisia ympärivuotisia ulkoilmaelämyksiä Kiteellä tarjoavat myös alueen monet ratsastustallit.

  – Hiihtoratsastus on hauska talvinen aktiviteetti vaikkapa tyhy-päivien tai matkailijaryhmien ohjelmanumeroksi, vinkkaa Juntunen.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »