Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Kitee, Suomen Pietarhovi, maisemapuisto, maisemapuutarha, Heikki Pietarinen, savusauna, daaliat, ruusutarha

Pohjois-Karjala


Suomen Pietarhovin kukka- ja yrttitarhat jatkuvat silmänkantamattomiin. Kuva: Suomen Pietarhovi

Suomen Pietarhovi herättää ihmisen yhteyden luontoon

Varhaisesta keväästä alkusyksyyn kiteeläisessä maisemapuistossa sateenkaaren värit välkehtivät sadoissa eri sävyissä.


  Silmänkantamattomiin jatkuvat kukka- ja yrttitarhat, kymmenet pensas- ja puulajit sekä pihamaalla tepastelevat linnut ja lampaat synnyttävät Suomen Pietarhovin vieraissa hellyttävän sekoituksen lapsuuden intoa ja nostalgista kaihoa.

Puisto, jossa arjen kiireet unohtuvat

  Terveys ja sen vaaliminen luonnollisin keinoin ovat Suomen Pietarhovin kantavia kulmakiviä. Maisemapuutarhassa kasvaa lukuisia lääke- ja rohdosyrttejä, joiden ympärillä järjestetään luentoja ja kursseja vuoden ympäri.


Pietarhovin isäntä Heikki Pietarinen. Kuva: Suomen Pietarhovi
  Maisemapuistossa yhdistyvät luonnon voimaannuttava vaikutus, marjapensaiden tarjoamat vitamiinipommit, kukkaloiston rauhoittava kauneus sekä sosiaaliset ja yhteisölliset tapahtumat. Ja toimiihan siellä myös oma lääkäriasema, Medicanatur Pietarhovi.


Loppukesästä kukkivat tuhannet daaliat herättävät ihailua ja ihmetystä. Kuva: Suomen Pietarhovi
  – Erikoiset ruusulajikkeet sekä kirjavina loppukesästä kukkivat tuhannet daaliat herättävät vieraissa ihmetystä. Kumpuileva maasto, symmetriset istutukset sekä puiden ja pensaiden vuorottelu luovat pastoraalisen olon, kuvailee puiston isäntä Heikki Pietarinen.


Pikkukappelissa soi rauhallinen musiikki. Kuva: Suomen Pietarhovi
  Edesmenneen puolison muistoksi rakennettu kappeli tarjoaa tunnelmallisen paikan rauhoittua. Toki Pietarhoviin sopii saapua eläimiä paijaamaan ja kesän kukkaloistoa ihailemaan vohvelikahvilan antimista nauttien.

Puistokierrokselle yksin tai yhdessä

  Ryhmäopastusten teemaa voidaan räätälöidä kiinnostuksen mukaan.

  – Luonnosta kumpuava hyvinvointi sekä lääke- ja rohdosyrtit kiinnostavat monia. Kierroksilla voidaan korostaa myös puu- ja pensaslajeja, kukkatarhoja ja puutarhanhoitoa tai vaikkapa käsitöitä ja luonnontuotteiden jalostamista, Pietarinen esittelee.

  Myös alueen historia kiehtoo. Rajakarjalaisilla kannaksilla näkyy merkkejä kaskiajoilta. Metsässä piilevät vanhat hirsirakennukset on ennallistettu autenttisuutta kunnioittaen. Savusaunan, tervaveneen ja nuotiopaikan täydentämässä ympäristössä vallitsee ajattomuus.


Kesäterassin tunnelmaa. Kuva: Suomen Pietarhovi
  Nyt Pietarhoviin on saatavilla myös digitaalinen opastus, jonka saa käyttöönsä lataamalla puhelimeen Citynomadi-sovelluksen. Sen avulla puiston kohteet on helppo kiertää omatoimisesti GPS-seurantaa hyödyntäen. Tekstikuvaukset, runot ja videot tarjoavat kävijälle runsaasti mielenkiintoista tietoa.

  Syksyn saapuessa kukkaloisto hiipuu hiljalleen. Silloin siirrytään viihtyisään päärakennukseen, missä voidaan järjestää pienille ryhmille luentoja, kursseja ja tyhy-päivien ohjelmaa.

http://www.pietarhovi.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »