Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Syksy ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Joensuu, taidemuseo, harvinaisuudet, kiinalainen taide, kirkkotaide, nykytaide

Pohjois-Karjala


Kiinalaisia veistoksia Joensuun taidemuseossa. Kuva: Maija Joensuu

Antiikin aarteita
 ja kiinalaisia harvinaisuuksia

Joensuun taidemuseo tarjoaa taide-elämyksiä niin tästä päivästä kuin tuhansien vuosien takaa.


  Joensuun taidemuseo Onnin kokoelma on monipuolinen. Peruskokoelman eri kokonaisuudet on järjestetty aiheen mukaan eri tiloihin, ja huoneiden sisustukset on suunniteltu siten, että ne tukevat taidekokemusta. 

  Onnin kokoelmaan kansainvälistä väriä ja historiallista syvyyttä tuovat Suomessa harvinainen antiikin veisto- ja keramiikkataidekokoelma sekä kiinalaisen taiteen kokoelma. Lukumäärällisesti antiikin kokoelma ei ole järin laaja, mutta se sisältää harvinaisia esimerkkejä antiikin ajan eri kausilta ja eri kulttuureista. Suomen museoissa ei juurikaan ole antiikin esineistöä nähtävillä, joten Joensuun kokoelma on meikäläisittäin merkittävä. 


Iris-huone. Kuva: Maija Joensuu
  Myös kiinalaisen taiteen kokoelma on Suomessa poikkeuksellinen, ja se antaa monipuolisen kuvan kiinalaisesta taideperinteestä ja kulttuurista. Ajallisesti Kiinan taiteen kokoelma ulottuu laajalle, sillä varhaisimmat esineet ovat jo Yangshao-kulttuurin ajalta (5000-3000 eaa.), ja nuorimmat 1900-luvulta. 


Madonna-huoneen kirkkotaidetta. Kuva: Jason Tiilikainen
  Eri puolilta Eurooppaa koottu renessanssiajan kirkkotaiteen kokoelma pääsee upeasti oikeuksiinsa kappelimaisessa tilassa. Sitä täydentää suomalaisten taiteilijoiden ikonikokoelma, joka tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen suomalaisesta ikonimaalauksesta ja sen kehittymisestä.

Enkeleitä ja eloon herääviä taideteoksia

   Kansainvälisten taideharvinaisuuksien ohella Onnissa on laajalti esillä suomalaisten taiteilijoiden teoksia 1800-luvun puolivälistä 1970-luvulle. Mukana on nimekkäitäkin teoksia, tunnetuimpana ehkä vuodelta 1883 peräisin oleva Albert Edelfeltin Pariisitar (Virginie), joka on osa Arla Cedebergin kokoelmaa. 


Albert Edelfelt, Virginie, 1883, kuva: Maija Joensuu
  Cederberg keräsi kattavan kokoelman suomalaista 1800-luvun puolenvälin jälkeistä maalaustaidetta, joukossa monia aikansa nimekkäitä taiteilijoita. Myös nämä kuuluvat Onnin kokoelmaan.


Marraskuussa Joensuun taidemuseo Onnin julkisivulla toteutetaan viedomapping-teos, joka herättää museon taideteokset henkiin ulkoapäin ihaitaviksi. Kuva: Jason Tiilikainen
  Pysyvän kokoelman lisäksi Onnissa on esillä vaihtuvia näyttelyitä. Syksyn ohjelmassa on Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koottu nykytaiteen katselmus, jossa on esillä kattava otos uusia suomalaisia taideteoksia maalauksista videoinstallaatioihin. Marraskuun kaamokseen piristystä tuo Onnin julkisivulla toteutettava videomapping-teos, joka herättää museon taideteokset henkiin ulkoapäin ihailtaviksi. Vuoden päättää joulun teemaan sopiva Ina Colliander - Enkelien tekijä -näyttely, joka tuo näytille Collianderin ihania enkelitöitä 1920-luvulta 1980-luvulle.

http://www.joensuu.fi/taidemuseo

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »