Nro 5-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Ulvila, Leineperi, ruukki, käsityöläiset, työpajat, tehtäväverstaat, ruokailu, tapahtumat

Satakunta


Leineperin ruukin masuuni. Kuva: Ulvilan kaupunki

Elämyksellinen Leineperi 

Elävä ja tunnelmallinen Leineperin ruukkialue Ulvilassa tarjoaa kävijälleen käsillä tekemistä, aitoja makuja, rauhoittumista taiteen ja luonnon äärellä sekä entisajan elämän elämyksiä.


  Tunnelmalliset putiikit ja käsityöpajat, kulttuurihistoriallinen ympäristö, monipuoliset näyttelyt ja tapahtumat sekä upea miljöö kylän läpi virtaavine koskineen tekevät Leineperin Ruukista kiehtovan ja suositun vierailukohteen. Kiireetön ympäristö suorastaan kutsuu rauhoittumaan ja nauttimaan elämyksistä niin sisäisesti kuin ulkoisesti.


Sepänpaja kankipajalla. Kuva: Ulvilan kaupunki
  Ruukin aikaisten seppien asunnot, pienet punaiset mökit, toimivat nykyisin eri alojen käsityöläisten työtiloina ja putiikkeina, joissa syntyy mm. käsin sidottuja kirjoja, tuohi- ja puutöitä, kuvioituja vällyjä, koruja, mattoja ja muita kodintekstiilejä. 


Käsinsidottu albumi Kirjansitojan puodista. Kuva: Ulvilan kaupunki
  Putiikeissa shoppaillen saa kulumaan hyvän tovin aikaa, ja samalla pääsee kokemaan tuulahduksen entisajan ruukkielämästä. 


Ruukin aikaisten seppien asunnot, pienet punaiset mökit, toimivat nykyisin eri alojen käsityöläisten työtiloina ja putiikkeina. Kuva: Ulvilan kaupunki
  Erityisesti opastetuilla kierroksilla oppaiden kertomukset mökkien perheistä ja heidän elämästään loihtivat esiin elävän kuvan siitä, minkälaista elämä oli 1800-luvulla maaseudun teollisuusyhteisössä. 


Meijerin väkeä ruukilla silloin ennen vanhaan. Kuva: Ulvilan kaupunki

Käsillä tekeminen tasapainottaa

  Leineperin Ruukilla halutaan viedä käsillä tekemisen taitoa myös eteenpäin. Ryhmille ruukkialueella onkin tarjolla erilaisia työpajoja ja tehtävärasteja, joissa itse käsillä tekeminen konkretisoituu ammattilaisten ohjauksessa. Tarjolla on vaikkapa huovutusta, tuohi- ja rautalankatöitä, ruisleivän leivontaa ja naulan taontaa. 


Ruukin Marttalassa pääsee kutomaan kangaspuilla. Kuva: Ulvilan kaupunki
  Ruukkielämyksen täydentää ruokailu ainutlaatuisessa ravintolamiljöössä, 1800–luvun puolivälin työväen leivintuvassa. Yli 30 leipää vetävässä leivinuunissa valmistuu niin maukkaita leipiä ruukin luomumyllyn jauhoista kuin pitkään haudutettuja ruokiakin modernien ruokailuvaihtoehtojen rinnalle. Maut syntyvät aidoista raaka-aineista ja käsillä tekemisestä. Tuvan historiasta kertovat tarinat kerryttävät myös maukasta evästä kävijän ”reppuun”. 


Ruukin Ravintola toimii 1850-luvun leivintuvassa. Kuva: Ulvilan kaupunki
  Vaikka ruukin ympäristö on historiallinen, Leineperin kylä on vahvasti nykyajassa elävä yhteisö. Vuoden mittaan Leineperissä järjestetään teemaruukkitapahtumia, joiden teeman mukaiset työnäytökset ja -pajat sekä muu ohjelma houkuttelevat Leineperiin eri-ikäisiä kävijöitä ympäri Suomen. 


Teemaruukeissa on myös työnäytöksiä ja -pajoja. Kuva: Ulvilan kaupunki
  Leineperi yhdistääkin rauhoittumisen, käsillä tekemisen, hyvän ruuan ja shoppailun mielenkiintoiseksi kokonaiselämykseksi, joka on taatusti kokemisen arvoinen. http://www.leineperinruukki.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »