Nro 5-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Karvia, esittävien taiteiden katsomo, Patsastaidepolku, Karvia-Päivät, jokkis-kisat, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark, Kauhaneva, Alkkianvuori

Satakunta


Kesäkuukausina Karvian raitteja koristavat ITE-taiteen taidonnäytteet. Kuva: Karvian kunta

Karviassa matkailukin kehittyy yhteen hiileen puhaltamalla

Noin 2 400 asukkaan Karviassa moni menestyksekäs projekti olisi jäänyt toteuttamatta ilman kuntalaisten ainutlaatuista omistautumista, innokkuutta ja talkoohenkeä.


  Yksi Karvian kunnan ja sen ahkerien asukkaiden suurimmista ponnistuksista on ensi keväänä Kantin kylään valmistuva esittävien taiteiden katsomo. Arviolta 10 000 talkootyötunnin tuloksena syntyvän katsomon ulkomuotoa inspiroi 1630-luvulla lähistöllä sijainnut Kyrö-Skanssin linnake.

Moneen taipuva tapahtumapaikka

  Karvian kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma toteaa uuden katsomon olevan nähtävyys jo itsessään, puhumattakaan sen estradilla esitettävästä ohjelmasta.


Karvian kunnajohtaja Tarja Hosiasluoma esittelee ylpeänä talkoovoimin valmistuvaa katsomoprojektia. Kuva: Karvian kunta
  – Katsomo soveltuu niin kesäteatterille, konserteille kuin koulutuksille ja konferensseille. Vain mielikuvitus on rajana sen käytössä.

  Näyttävää sisääntuloa ryydittävät upeat yksityiskohdat, kuten nostosilta ja lipunmyyntipiste torneineen. Katsomon kyljessä sijaitseva Kantin vanha kyläkoulu palvelee matkailijoiden tarpeita.

  – Koulurakennus tarjoaa ruokailu- ja kahvittelutilat tapahtumien yhteyteen sekä leiritason majoitusta esimerkiksi urheilujoukkueille tai harrasteryhmille, Hosiasluoma vinkkaa.


Näyttävää sisääntuloa ryydittävät upeat yksityiskohdat, kuten nostosilta ja lipunmyyntipiste torneineen. Kuva: Karvian kunta
  Nasevaa nimeä parhaillaan etsivän katsomon avajaisia vietetään mielenkiintoisen ohjelman merkeissä 24.–26.5.2019.

Patsaistaan Karvia muistetaan

  Kuntalaisten toimeliaisuudesta kertovat myös kesäkuukausina Karvian raitteja koristavat ITE-taiteen taidonnäytteet. Huolella viimeisteltyjen patsaiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Kuluneena kesänä niiden pohjalta luotiin ensi kertaa Patsastaidepolku ja kartta, jonka avulla niin paikalliset kuin matkailijat pääsivät kiertämään patsaalta toiselle.


Sanelma ja Lisko-lehmä reissussa. Kuva: Karvian kunta
  Patsaiden mukana syntyy hauskoja tarinoita eteenpäin kerrottavaksi. Ohi autoilevat ovat joutuneet painamaan jarrun pohjaan luullessaan, että pyöräilijä tai lehmä on syöksymässä tielle.


Ihastuttava pariskunta Hilma ja Onni. Kuva: Karvian kunta
  – Eräs odottava naispatsas katosi mystisesti Terveystalon edustalta, eikä sitä nähty sen koommin. Kylillä yhä pohditaan, kuka aikamiespoika mahtoi saada siitä hiljaisen naisen rinnalleen, Hosiasluoma vitsailee.

Tapahtumissa mukana myös naapurit

  Ensi kesänä patsailla on tarkoitus elävöittää talkoovoimin kunnostetun Karvian kirkon vieressä sijaitsevaa kotiseutu- ja ulkomuseoaluetta. Yhteistyössä syntyvät myös Karvian vireät kesätapahtumat, joista tärkein on elokuun alun Karvia-Päivät.


Patsaat voivat olla myös työn touhussa, tässä valmistetaan sahtia. Ensi kesänä patsailla on tarkoitus elävöittää myös kotiseutu- ja ulkomuseoaluetta. Kuva: Karvian kunta 
  – Karvia-Päivät käynnistyy vanhojen ajoneuvojen kulkueella, josta ei ole muodostunut vain oman kunnan vaan myös lähikuntien yhteinen juttu. Kulkueeseen osallistuneiden traktorien lavoilla on nähty niin sohvaa kuin kylpypaljuakin, Hosiasluoma naurahtaa.


Anne Mattilan taidekahvila on Karvian suosituin matkailukohde. Kuva: Anne Mattilan taidekahvila
  Ensi kesänä autourheilun ystäviä houkuttelee jokamiesluokan nuorten ja naisten SM-kisat 8.–9.6. kehutulla Torron harrastekeskuksen radalla, joka sekin on rakennettu talkoilla.

Luontokohteet helposti lähestyttäviksi

  Karvialainen yhteistyöinto yltää yli kunta- ja maakuntarajojen. Siitä kertoo käynnissä oleva Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -hanke, jossa Karvia on mukana 10 muun kunnan muassa.

  – Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistoon kuuluva Kauhaneva on henkeäsalpaavan kaunis pitkospuineen ja lintutorneineen, joita on saatu nyt hankerahoituksella kunnostettua, Hosiasluoma kertoo.


Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistoon kuuluva Kauhaneva. Kuva: Karvian kunta
  Luonnon kauneutta ja historiaa Karviassa ilmentää myös Geopark-alueeseen kuuluva Alkkianvuori, jonka lähistöllä kävijöitä kiehtoo luonnon lisäksi sodanaikainen neuvostovankien hautausmaa.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »