Nro 5-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Karvia, Loma-Raiso, juhlat, korsusauna, luontomatkailu, majoitus, lähiruoka

Satakunta


Entisessä navetassa on juhlatilat 100 vieraalle, ja yläkerrassa on majoitustilaa 18 yöpyjälle. Kuva: Loma-Raiso

Loma-Raiso tarjoaa maaseutumatkailua Satakunnassa 
karjalaisella höysteellä 

Maaseutumatkailukohde Loma-Raiso Karviassa vie matkailijan nauttimaan Korsusaunan löylyistä rauhallisen luonnon keskellä kansallispuiston kupeeseen. 


  Vaikka ollaan Pohjois-Satakunnassa Karviassa, voi matkailija aistia Loma-Raison pihamaalla karjalaista tunnelmaa. Viitteitä siitä antaa jo pihamaalle pystytetty Raivaaja-patsas, ja viimeistään vierailu Korsusaunassa viimeistelee mietteet.  


Korsusaunasta on mukava pulahtaa viereiseen lampeen. Kuva: Loma-Raiso
  Paikan yrittäjä Kirsti Tupala saapui Karviaan sotaorpona Karjalan Hiitolasta äitinsä, kuuden sisaruksensa ja isoäitinsä kanssa vuonna 1946. Koti rakennettiin sisulla ja kovalla työllä. Naapurin peltotöistä saaduilla raivauspalkkioilla perhe rakensi navetan, joka toimii nykyään tilan päärakennuksena. Tila kuitenkin myytiin, ja se ehti olla tyhjillään 20 vuotta, kunnes Tupalan veli Raimo Soikkeli osti kotitilansa ja perusti Loma-Raison vuonna 1998. Samalla pystytettiin pihamaalle patsas, joka symbolisoi tilan juuria ja syntyä. Nykyisin Kirsti Tupala pyörittää toimintaa yhdessä tyttärensä Marja Tupalan kanssa.

Luonto alkaa jo ulko-ovelta

  Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuiston läheisyydessä sijaitseva Loma-Raiso tarjoaa loistavat puitteet niin omatoimiseen kuin järjestettyyn luontomatkailuun. Virkistyspäivää ryhmän tai perheen kesken voi saapua viettämään esimerkiksi aseettoman metsästysretken tai lintubongauksen merkeissä.


Luontoretkellä eväät maistuvat nuotion äärellä herkullisilta. Kuva: Loma-Raiso
  Tila ei toimi pelkästään päiväretkikohteena, vaan entisen navetan yläkerrasta löytyvät majoitusmahdollisuudet 18 henkilölle. Häiden, sukujuhlien tai vaikkapa pikkujoulujen viettoon paikkaa voi varata isommallekin porukalle, sillä tiloihin mahtuu 100 henkeä. 


Loma-Raisossa voi viettää isompiakin juhlia, sillä tiloihin mahtuu 100 henkeä. Kuva: Loma-Raiso
  Loma-Raisoon houkuttelee myös herkullinen lähiruoka. Kirsti Tupalan mukaan monet yhdistävätkin ruokailun esimerkiksi kesäteatterikäynnin yhteyteen. 

Hemmotteluhetki Korsusaunan lämmössä

  Loma-Raison Korsusaunassa ei onneksi enää pestä pois rintaman pölyjä. Sen sijaan saunakäynnin yhteyteen voi liittää vaikka pienen hemmotteluhetken turvehoitojen merkeissä. Osittain maan alla sijaitsevat saunatilat ovat uudenaikaiset, sillä ne remontoitiin täysin kolme vuotta sitten. 


Korsusauna on rakennettu osin maan alle. Kuva: Loma-Raiso
  – Veljeni mietti aikoinaan, millainen sauna tehdään, kun kaikilla on savusauna. Totesin siihen, kun Karjalasta ollaan, niin tee korsusauna, Tupala naurahtaa. 

http://www.lomaraiso.com

Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »