Nro Kesälehti
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Tuusniemi, Puistosatama, satamapaviljonki, Rantamylly, Keramiikkapaja Savetar, Viihdekeskus HojoHojo, veneily, luonto, Kutujuhlat, Romatiikkarata

Pohjois-Savo


Niin veneilijät kuin karavaanaritkin viihtyvät Puistosatamassa. Kuva: Tuusniemen kunta

Tuusniemen Puistosatama 
on palveleva kesäkeidas Ysitien varrella

Vuoksen vesistön vuoden vierasvenesatamaksi valittu Tuusniemen Puistosatama on kuntalaisten ja lomalaisten yhteinen kesähuone kirkasvetisen Juojärven rannalla. Vireiden kesätapahtumien ja monipuolisten palvelujen keskipiste on paras paikka kohdata aitoja tuusniemeläisiä – niitä oikeita immeisiä.


  Valinnan perusteina oli sataman siisteyden ja viihtyisyyden lisäksi palvelujen läheisyys sekä reitin kauneus. Erityismaininnan Tuusniemi ansaitsi matka- ja perheveneilyn ansiokkaasta edistämisestä. Lasten halutaan viihtyvän satamassa vähintään yhtä hyvin kuin aikuistenkin.


Puistosatama on saanut tunnustusta siisteyden ja viihtyisyyden lisäksi lapsiystävällisyydestä, palvelujen läheisyydestä sekä reitin kauneudesta. Kuva: Tuusniemen kunta
  – Puistosatamassa on matala, lapsiystävällinen uimaranta ja Angry Birds -leikkipuisto. Myös kesän suurimmassa tapahtumassa Kutujuhlilla on runsaasti lapsille suunnattua ohjelmaa, esittelee kunnan elinkeinopalveluista vastaavan Tuusniemen Teollisuus Oy:n toimitusjohtaja Tuija Valta.


Kutujuhlilla on runsaasti lapsille suunnattua ohjelmaa. Kuva: Tuusniemen kunta

Kesäkahviloita ja keramiikkataidetta

  Vierasvenesataman ja caravan-alueen palveluja pyörittää satamapaviljongissa toimiva Juojärven Helmi, jonka kesäkahvilaa koristaa 90-paikkainen rantaterassi. Anniskeluoikeuksin varustetussa kesäkahvilassa on tarjolla virvokkeiden lisäksi jäätelöä ja suolaisia herkkuja. 


Vierasvenesataman ja caravan-alueen palveluja pyörittää kesäisin satamapaviljongissa toimiva Juojärven Helmi. Kuva: Tuusniemen kunta
  Tunnelmallinen vanha myllyrakennus palvelee kesäisin kahvila Rantamyllynä. Rantamaisemien, kahvilaherkkujen tai oluttuopposen lisäksi myllykahvilassa voi nauttia paikallisten taiteilijoiden näyttelyistä. Kahvilassa on myös pieni käsityömyymälä.


Keramiikkapaja Savettaren Minna ja Kutukala. Kuva: Paavo Rajamo
  Kädentöitä arvostavan matkailijan on syytä piipahtaa myös Keramiikkapaja Savettaressa, jonka tuotteet saavat innoituksensa luonnon kauneudesta ja sen rikkaista muodoista.

  – Savettaren keramiikkatyöt eivät ole vain koriste-esineitä, vaan niissä yhdistyvät esteettisyys ja käyttötarkoitus mukanaan ripaus taianomaista herkkyyttä ja jopa savolaista huumoria, Valta vihjaa.


Ilta-auringon tunnelmaa Tuusniemellä. Kuva: Tuusniemen kunta
  Iltaohjelmaa sataman alueella tarjoilee tanssiravintolana tunnettu Viihdekeskus HojoHojo. Kesän esiintyjälistalla komeilevat Suomen eturivin nimet Tapani Kansa, Frederik & Teemu Roivainen, Johanna Pakonen, Arttu Wiskari sekä Matti ja Teppo mukaan lukien.

  Majoitusta satama-alueella tarjoavat leirintäalueen lisäksi HojoHojon huoneet ja mökit.

Luontoelämyksiä maalla ja vesillä

  Tuusniemen lumoavista järvireiteistä pääsee nauttimaan myös ilman omaa venettä. Valto Holopaisen tilausveneellä voi tehdä päiväretkiä vaikkapa Valamon ja Lintulan luostareihin. Melontavälineet ja -oppaan saa tilauksesta ohjelmapalveluyritys Viitakosta.


SUP-lautailua Juojärvellä. Kuva: Tuusniemen kunta
  Luontoelämyksiä voi kokea myös maankamaralla. Sataman ja Juojärven ohessa Tuusniemen ylpeydenaihe on jääkauden muovaama Seinävuoren Rotkolaakso, jonka 2,5 kilometrin mittaiselle patikointipolulle voi varata oppaan alueen syntyhistoriasta kertomaan. Tosiretkeilijät jatkavat rotkolaaksosta noin 20 kilometrin reitille Mäkimajan ja Ahvenlammen laavujen kautta Kaavinkosken kodalle. Särkeisen kodalta voi tehdä pienen pyhiinvaelluksen Lintulan luostariin ja jopa Valamoon asti.

Lämpöä, lempeä ja kireitä siimoja

  Tuusniemen kesän lennokkain tapahtuma on lauantaina 29. kesäkuuta järjestettävä Kutujuhlat. Päivällä koko perheen markkinatapahtumassa on tuote- ja lähiruokakojujen lisäksi tarjolla Maija Silvennoisen versio Juojärven Uatelismuikusta, elävää musiikkia, toiminnallista tekemistä lapsille, vastamestarin valinta sekä tietysti maalaisromanttinen parikisailu Romantiikkarata


Kutujuhlien Romantiikkaradalla ukot saavat kyytiä! Kuva: Raimo Kekäläinen
  Nähtävää riittää myös vanhojen traktoreiden ja ajoneuvojen näyttelyssä sekä harrasteajoneuvojen näytösajelussa. Illalla lavan valtaavat Aikakone ja Pelle Miljoona United.


Vuoden 2019 Kutujuhlien pääesiintyjänä nähdään Pelle Miljoona United.
  Lemmekkään tapahtuman maskottina on Savettaren valmistama keraaminen, kiukaan kivillä kurlutteleva löylynhenki Kutukala – täydellinen matkamuisto Tuusniemeltä.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »