Nro Kesälehti
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Iisalmi, Koivukujabiennaali, kuvanveistotaide, Laulava luontoni, Kaarina Kaikkonen

Pohjois-Savo


Miina Äkkijyrkkä, Lehmä 2. Kuva: Kaarina Kaikkonen

Iisalmen Koivukujabiennaali
kuvanveistotaidetta ympäri vuorokauden 

Kun astelee pitkin Pohjolankatua Iisalmen keskustassa, voi nähdä silmänkantamattomiin jatkuvan valkoisten runkojen ylvään letkan. Keskeltä Pohjois-Savoa löytyy tiettävästi Euroopan pisin koivukuja. Kesällä noin 700 metriä pitkä katu täyttyy jo toisen kerran Suomen tunnetuimpien kuvanveistäjien töistä.  
  Ensimmäisen kerran kuvanveistotaidetta esittelevä ulkoilmanäyttely Iisalmen koivukujalla järjestettiin Suomen 100-vuotisjuhlan innoittamana vuonna 2017, jolloin se keräsi valtaisan suosion. Vastaavaa näyttelyä toivottiin uudelleen. Nyt kaksi vuotta myöhemmin näyttely toteutuu, ja se on saanut nimekseen Koivukujabiennaali


Iisalmen Pohjolankadulla on tiettävästi Euroopan pisin, 700 metriä pitkä koivukuja. Kuva: Iisalmen kaupunki
  Näyttelyn kokoajana ja kuraattorina toimiva taiteilija, taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen on halunnut mukaan eri-ikäisiä taiteilijoita eripuolilta Suomea. Tänä vuonna näyttelyssä nähdään Miina Äkkijyrkän, Pauno Pohjolaisen, Kerttu Horilan, Radoslaw Grytan, Tapani Kokon, Essi Korvan, William Dennisukin, Matti Kalkamon sekä Taru Mäntysen töitä. 

Sisäinen luonto 

  Kaikkonen on itse Iisalmesta kotoisin, ja hänellä on kesäpaikka paikkakunnalla edelleen. Kaikkonen sai ajatuksen kuvanveistotaiteen tuomisesta ulos huomatessaan, ettei kukaan enää liiku lapsuuden kesien tapaan kauniilla koivukujalla. 


Koivukujabiennaalin kokoajana ja kuraattorina toimii taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen. Kuva: Iisalmen kaupunki
  – Halusin tuoda kujalle kuvanveistotaidetta, jotta ihmiset löytäisivät koivukujalle uudelleen. Samalla halusin täyttää sitä aukkoa, ettei kuvanveistotaidetta enää näe juurikaan näyttelyissä. 


Kerttu Horilan jäniksiä, 2018.Kerttu Horila (s. 1946 Iisalmi)on tullut tunnetuksi veikeistä ihmishahmoja esittävistä keraamisista ja pronssisista veistoksistaan. Naisen elämään liittyvät näkökulmat ja tilanteet ovat keskeinen aihe hänen tuotannossaan.  
  Näyttelyn tämän vuoden teema, Laulava luontoni, kuvastaa taiteilijoiden sisäistä luontoa ja omaa ilmaisuvoimaa. Kaikkonen toivoo, että näyttely tarjoaa pohdiskeltavaa kaikenikäisille. 

  – Taide on moniselitteistä, ja jokainen näkee sen omalla tavallaan, hän muistuttaa. 

Vapaasti ja koska vain

  Mittavan näyttelyn tuominen ulos on vaatinut myös Iisalmen kaupungilta isoa työpanosta. Näyttely rahoitetaan kaupungin lisämäärärahan avulla. 

  – Olemme todella onnellisessa asemassa, että meillä on Kaarina, joka haluaa tuoda kotikaupunkiaan esiin taiteen avulla, Iisalmen kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin iloitsee. 

  Näyttely on avoinna 28. kesäkuuta – 31. heinäkuuta. Koivukujabiennaaliin on vapaa pääsy, ja paikalle voi tulla koska itselle parhaiten sopii, vaikka yöllä. 

http://www.iisalmi.fi/koivukujabiennaali

Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »