Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: Arto Koivisto, Kaskinen, Sininen Hetki

Arto Koivisto oli voittamassa Suomelle 4 x 10 km:n viestihiihdon ankkurina kultaa vuoden 1976 olympialaisissa Innsbruckissa. Samoissa kisoissa hän voitti pronssia henkilökohtaisella 15 km:n matkalla. Nykyään Koiviston löytää kotiseudultaan Pohjanmaalta, Kaskisten idyllisestä merenrantakaupungista, jossa hän toimii pääasiallisesti ravintolanpitäjänä ja majatalon isäntänä. Suuntasimme siis kohti Kaskista.


Kuva: Joni Rantasalo

Erikoishaastattelussa hiihtäjälegenda Arto Koivisto

Tapaamme Arto Koiviston hänen omistamassaan Lounasravintola Sinisessä Hetkessä, joka sijaitsee aivan meren rannalla. Koivisto esittelee meille erilaisia matkailupalveluja tarjoavaa yritystään, jolla on samassa pihapiirissä majoitustiloja, savusauna kokous- ja oleskelutiloineen, savustamo sekä ravintola. Kahvikupposen ääressä Koivisto kertoo elämästään ja toimistaan.
Hiihtouransa aikana Arto Koivisto kouluttautui hierojaksi. Valmistuttuaan vuonna 1980 Koivisto jakoi aikansa puoliksi hieronnan ja hiihdon kesken aina aktiiviuransa päätökseen, vuoteen 1984 asti. Hierottavia Koivistolla on aina ollut riittänyt niin paljon kuin hän vain on ehtinyt vastaanottaa. Nykyään siihen liikenee lähinnä maanantai-päivät, sillä Koivisto ei ole pelännyt ryhtyä toteuttamaan ideoitaan, joita miehellä kyllä riittää. Ja mikä on ryhtyessä, kun on taito hyppysissä!


1. Tunnistetaanko sinut hiihtourastasi edelleen, Arto Koivisto?

Kyllä monet tulevat tänne katsomaan olympiavoittajaa. Usein tullessaan juttelemaan he ihmettelevät, miksei tällä ole enempää hiihtoon liittyvää rekvisiittaa. Vain rannalla sijaitsevan savusaunan oleskeluhuoneessa on koristeena vanhoja suksia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että suurimman virheen urheilu-uransa päättäneet tekevät siinä, jos he jäävät kiinni menneisyyteen. Minä olen aina kurottanut eteenpäin ajatellen tulevaisuutta.

2. Hiihdätkö edelleen?

Botnian tehtaan kupeessa on talvisin mukava kahden ja puolen kilometrin lenkki, jota hiihtelen. Tästä rannasta on talvella hyvä lähteä meren jäälle ja painella luistelutyylillä.

3. Missä voittamasi olympiamitalit nyt ovat?

Lahjoitin ne aikaan Isojoen kunnalle, syntymäkotikunnalleni, joka otti ne mielihyvin vastaan.

4. Kuinka paljon matkustat nykyään ja missä vietät lomasi?

Olen seuraavaksi lähdössä Visit Kvarken –hankkeen osallistujien mukana tutustumaan Turun saaristoon. Ulkomaisista kohteista ehdoton suosikkini on Itävalta ja erityisesti Ramsau, jossa olen käynyt noin 30 kertaa. Sirpa-vaimoni kanssa olemme lähdössä syyskuussa kolmeksi viikoksi Uruguayhin, jossa hänellä on vielä toistaiseksi talo.
Lomaa en ole oikein ehtinyt viettää, mutta nythän niitä matkasuunnitelmia on. Viime vuoden syyskuussa olimme häämatkalla Lapissa. Muuten en ole ehtinyt oikein irrottautua töistä.

5. Mikä on suosikkipaikkasi Suomessa?

Ylläs. Oliko yllätys?

6. Mikä on mielipaikkasi Pohjanmaalla?

No tietysti Isojoki, vaikka Kaskinenkin on nätti paikka.

7. Miten olet päätynyt Kaskisiin?

Kuusi vuotta sitten olin tulossa Kauhajoelta Kaskisiin ostamaan savustettua kalaa. Sen käynnin seurauksena ostimme silloisen vaimoni kanssa tuon Kaskisten vanhan paloaseman, jonka yläkerran kunnostin asunnoksemme. Tämä viereinen rakennus kunnostettiin, ja siinä toimii tämä Lounasravintola Sininen Hetki. Pari vuotta sitten rakensin rantaan savusaunan oleskelutiloineen ja terassilaitureineen. Asuinrakennuksen alakertaan tein kolme majoitushuonetta sekä hoitohuoneen hieronta-asiakkaille.

8. Mitä näyttäisit vieraillesi Kaskisissa?

Näyttäisin vanhan Kalarannan kalavajoineen, tuulimyllymäen, museot sekä kalasataman ja Sälgrundin majakkasaaren.

9. Mihin veisit vieraasi Pohjanmaan alueella?

Veisin heidät Isojoen Lauhan luonnonpuiston, sytyttäisin nuotion ja paistaisimme makkaraa. Nykyajan ihmiset ovat etääntyneet luonnosta niin, että moni pelkää lähteä luontoon. Minä en pelkää, vaikka olen nähnyt susia ja karhujakin.
Toinen kohde on jo mainitsemani Sälgrundin majakkasaari. Majakasta on upea näköala. Saarella viihtyy vaikka koko päivän!

10. Oletko tekemisissä muiden entisten kilpaurheilijoiden kanssa?

Kuulun Suomen Olympiavoittajat ry:hyn. Me kokoonnumme kerran vuodessa. Viime vuonna olin kutsunut heidät tänne Kaskisiin. Koolla oli kaikkiaan kymmenen olympiavoittajaa; Veikko Kankkonen, Pertti Ukkola, Arto Koivisto, Sirkka Vilander, Siiri Rantanen, Kaarlo Kangasniemi, Eugen Ekman, Tomi Poikolainen, Väinö Markkanen ja Juha Mieto. Kävimme mm. Sälgrundin majakkasaarella, ja kaikilla tuntui olevan harvinaisen mukavaa!
Silloin tällöin poikkean Eero Mäntyrannan luona Pellossa. Meillä on aina synkannut hyvin. Muutamia ruotsalaishiihtäjiä on käynyt täällä minua tapaamassa.

11. Mikä oikeastaan on nykyinen työnkuvasi?

Olen sellainen yleismies. Kyllä sitä yhteen päivään voi mahtua saunanlämmitystä, kalojen savustusta, siivousta, petausta, lounastarjoilua, a la Carte –annosten tekemistä, pizzan paistoa, rakennushommia, leivontaa ja hierontaakin. (Haastatteluun Koivisto saapui majoitustiloja siivoamasta ja myöhemmin laittoi leivinuunin lämpiämään ruisleipien paistamista varten).

12. Mikä on matkailijoiden merkitys yrityksellesi?

Kesä-, heinä- ja elokuussa meillä käy runsaasti vierailijoita ja rantaterassit ovat täynnä. Se pitää meidät hengissä.

13. Kiteytä Pohjanmaa kolmeen sanaan tai asiaan!

Sisu, pitkät, pohjalaiset talot pihapiireineen sekä Pohjanmaan luonto lakeuksineen ja latoineen.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »