Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, Ylistaro, eläimet, taide, akvarelli, keramiikka

ERIKOISUUKSIEN Etelä-PohjanmaaWanha Markki tarjoaa
kodin eläinvanhukselle

Heikki ja Liisa-Cristiina Laaksosen taiteilijakoti Ylistarossa henkii kiireetöntä elämää ja 1800-luvun tunnelmaa. Entiseen loistoonsa remontoitu vanha hirsitalo tarjoaa kodin paitsi luovan isäntäparin työtiloille, myös lahjatavaramyymälälle, pitopalvelulle ja Suomen ainoalle eläinten vanhainkodille.


  Heikki Laaksosen pohjalaismaisemia kuvaavat herkät akvarellit ovat yli kahden vuosikymmenen aikana tulleet tunnetuiksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Akvarellien lisäksi Heikki Laaksonen tekee öljyväritöitä, joiden malleina poseeraavat tontut: ei pelkästään joulutontut vaan myös kaikki ne ihastuttavat maalaistontut, riihitontut, saunatontut ja muut jokaisen maalaistalon alkuperäisasukkaat.

   Myös keramiikkataiteilija Liisa-Cristiinan töissä seikkailevat Wanhan Markin tontut, mutta myös enkelit ja muut Pohjanmaan asukit. Kaikki keramiikkaesineet Liisa-Cristiina valmistaa täysin käsityönä Wanhan Markin keramiikkapajassa, ja ne ovat kaikki uniikkikappaleita. Käsin muotoilemalla ja -maalaamalla esineet saavat niiden yksilöllisen ilmeen ja hengen, eikä toista samanlaista tuotetta ole olemassa. Liisa-Cristiina kuvittaa myös omaa suosittua huumorikorttisarjaansa, joka on löytänyt tiensä monen suomalaisen työpaikan kahvihuoneen seinälle. Myös Heikillä on oma korttisarjansa.

Korttien ja taiteen myynnistä saaduilla tuloilla Heikki ja Liisa-Cristiina rahoittavat pihapiirissään toimivaa eläinten vanhainkotia, jossa asustaa lähes sata eläintä kanoista aaseihin: hevosia, vuohia, lampaita, kaneja… Tulijoita olisi enemmän kuin Wanhaan Markkiin mahtuu, minkä vuoksi Laaksoset ovat joutuneet etsimään osalle eläimistä loppusijoituspaikan jostain lähistöltä.

   Eläinten vanhainkodin toiminta-ajatus on yksinkertainen: tarjota iäkkäille, lopetusuhan alla oleville eläimille niiden ansaitsema vanhuus rakastettuina ja hoivattuina. Tilan asukit ovat pääasiassa yksityisiltä ihmisiltä, jotka syystä tai toisesta ovat joutuneet luopumaan eläimistään. Wanhassa Markissa käy vuosittain tuhansia ihmisiä, joiden mielestä on tärkeää tarjota eläinvanhuksen loppuelämään rakkautta ja rapsutuksia – yksinkertaisia asioita, jotka tekevät meidän kaikkien mielestä elämän elämisen arvoiseksi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »