Nro 3-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Pohjanmaa, traktorimuseo, Matti Jaskari, Nurmo

ERIKOISUUKSIEN Etelä-PohjanmaaKun Jaskarin Matti
traktorin osti...

Suomalaiset ovat tunnetusti vähän erikoista porukkaa eivätkä eteläpohjalaiset eroa siinä suhteessa muusta Suomesta. Maakunnan matkailuerikoisuuksista moni on saanut alkunsa yksittäisen miehen tai naisen harrastuksesta, josta riittää katsomista myös matkailijoille!


  Vuonna 1955 eräs teini-ikäinen Matti Jaskari Etelä-Pohjanmaan Nurmossa sai ensimmäisen traktorinsa. Fordson Major Dieselistä alkoi traktorirakkaus, joka sai täyttymyksensä vuonna 2004 samaisen miehen perustettua traktorimuseon Etelä-Pohjanmaan sydämeen Seinäjoelle.

   Jaskarin Traktorimuseo on tällä hetkellä Suomen laajin yksityinen traktorikokoelma: esillä on noin 150 eri-ikäistä ja -mallista traktoria, joista suurin osa on kunnostettuja. Valmetit, Massey-Fergusonit ja Zetorit jököttävät vakaina idyllisessä miljöössä entisessä nuorisoseurantalossa ja sen yhteydessä sijaitsevassa hallissa. Päärakennuksessa on 24 traktoria, pieni kahviotila, wc ja museon sydän - paja. Siellä isäntä työskentelee päivittäin ja siellä on uuden elämän saanut moni traktorivanhus. Ilman pajaa ei olisi hienoja, täysin ajokuntoisia traktoreita.

   Traktorimuseo on avoinna pääosin sopimuksesta, mutta jos sattuu olemaan nurkilla, kannattaa käydä piipahtamassa, sillä yleensä isännän löytää pajastaan. Ryhmien on mahdollista saada museossa opastettu kierros, mutta kokoelmaa voi ihailla myös itsenäisesti. Traktorimuseo on olemassaolonsa aikana houkutellut tuhansia kävijöitä - eikä ihme. Kokoelmassa näkyy yhden ihmisen rakkaus ja sitoutuminen tavalla, jonka edessä voi vain olla nöyrin mielin.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »