Tiedot kohteesta
Kivisakasti on Mikkelin kaupungin symboli ja yksi sen tunnetuimmista nähtävyyksistä. Se seisoo keskellä Porrassalmenkatua ja sen historia ulottuu aina 1400-luvun lopulle tai 1500-luvun alkuun asti. Kivisakasti on alun perin ollut osa vuonna 1320 rakennettua puukirkkoa, mutta kun kirkko purettiin vuonna 1769, jäi sakasti paikalleen. Vuonna 1900 se restauroitiin ja siitä tuli keskiajan kivikirkkoja muistuttava rakennus, jossa on korkeat tiilipäädyt ja paanukatto. Nykyään kivisakasti toimii museona ja sitä hoitaa Mikkelin kaupungin museotoimi.
Kivisakastissa on esillä kirkollista esineistöä Mikkelistä ja sen naapuriseurakunnista 1600-1800-luvuilta. Esineistö on kerätty Suur-Savon museoyhdistyksen toimesta 1930-luvulla. Nähtävillä on esimerkiksi Mäntyharjun kirkosta peräisin oleva maalattu saarnastuoli, joka kertoo siitä, miten kirkon ja sen kalusteiden avulla välitettiin Raamatun kertomuksia myös lukutaidottomalle kirkkokansalle. Lisäksi esillä on unilukkarin sauva, jota käytettiin nukkuvien seurakuntalaisten herättämiseen, sekä koti- ja ulkomaisia kynttilänjalkoja ja ehtoollismaljoja 1600- ja 1700-luvuilta.
Kivisakasti on avoinna yleisölle 26.6.–6.8.2023 päivittäin klo 10-17 ja sisäänpääsy on ilmainen. Tämä historiallinen rakennus tarjoaa mahdollisuuden tutustua Mikkelin ja sen naapuriseurakuntien kirkolliseen esineistöön ja saada käsityksen siitä, miten uskonto ja kirkko ovat olleet osa ihmisten elämää vuosisatojen ajan. Tervetuloa tutustumaan Kivisakastiin ja sen mielenkiintoiseen historiaan!
Lisää arvostelu