Site logo

Ruukkimuseo Senkka raottaa Karkkilan raudanlujaa tarinaa

Karkkilaan vuonna 1820 perustetun Högforsin rautaruukin näyttelykohteet Suomen ValimomuseoTyöläismuseo ja Masuuni esittelevät ruukkilaisten arkea työssä ja kotioloissa 1800-luvun alkutaipaleelta tähän päivään.

Ruukkialueen ensimmäiseksi tuotantolaitokseksi rakennettu Masuuni seisoo yhä Karkkilan kosken partaalla. Alkuperäisillä paikoillaan Fagerkullan kaupunginosassa sijaitsevat myös Työläismuseon vanhat asuinrakennukset, jotka on entisöity edustamaan eri vuosikymmeniä. Askeettisen 1850-luvun työläisasunnon paljaiden puulattioiden ja arvoesineiden koristaman, 1890-luvun työnjohtajan kodin välillä vallitsee vahva kontrasti.

Vuonna 1894 rakennetussa neljän perheen asuinrakennuksessa Rauhalassa on kaksi museoasuntoa. Toisessa asunnossa kuvataan asumista Fagerkullassa 1940-luvun pula-ajan oloissa, toisessa jo melko nykyaikaista elämistä 1960-luvulla.

Museonjohtaja Tommi Kuutsa kehottaa tutustumaan Työläismuseoon elämyksellisellä Kyllä Öhmanska tiätää -kierroksella.
  – Aikamatkalle 1920-luvun Fagerkullaan johdattaa valurinvaimo Öhmanska, joka tuntee ruukkikylän rakennukset ja asukkaat juoruineen ja kertoo niistä sujuvalla Karkkilan murteella, hän vinkkaa.

Keernaosaston työntekijöitä. Kuva: Ruukkimuseo Senkka.

Työläismuseoon voi tutustua nyt myös Seinätön museo -mobiilisovelluksen avulla. Sovellus sisältää runsaasti valokuvia ja dramatisoituja kohtauksia, jotka perustuvat oikeisiin tarinoihin ja tapahtumiin.

Karkkilassa Suomen vanhin toimiva valimo

Valimomuseo esittelee valimoteollisuuden vaiheita ennen ja nyt – onhan Högfors Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva valimo. Näyttelyissä tutuiksi tulevat niin työkalut, materiaalit kuin lopputuotteetkin.

Padat. Kuva: Ruukkimuseo Senkka.

  – Perusnäyttely kurkistaa myös Suomen esihistoriaan, osattiinhan Suomessa valaa rautaa jo 3 000 vuotta sitten, Kuutsa avaa.

Högfors on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva valimo. Kuva: Ruukkimuseo Senkka

Valimomuseon tiloissa sijaitsevassa museokaupassa kävijät voivat stanssata itselleen matkamuiston yli satavuotiaalla valumallien kirjasinkoneella.

Museon kesässä keramiikkaa ja monenlaista markkinaa

Kesäkuusta elokuun loppuun Valimomuseon Galleria Bremerissä on esillä rakastetun keramiikkataiteilijan Heljä Liukko-Sundströmin näyttely. 
Jo 10. kertaa järjestettävän Karkkilan Rautapäivien aikana musiikki- ja teatteriesitykset, rompetori sekä muut rautaiset ohjelmanumerot valtaavat museoalueen lisäksi koko Karkkilan keskustan 13.–16.6.2019. Heinäkuussa Fagerkullan museoalueen näyttämöllä seurataan, kuinka Karkkilan Työväen Näyttämön esittämä Suomi-klassikko Rovaniemen markkinoilla kuljettaa katsojat keskelle Lapin kultarynnäkköä.

http://www.karkkila.fi/ruukkimuseo

Teksti: Sanna Jaakkola

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti